הסודות מאחורי המדפים– האם גם אתם אוהבים לאכול בורטוקל?
יובל לובנשטיין
הבורטוקל הוא פרי מאד נפוץ באזורינו. ישראל התברכה בו הרבה שנים, אם כי במשך השנים הצטמצמו השטחים מאוד ומהפרי המפורסם נשאר בעיקר השם.
הבורטוקל הוא שמו הערבי של התפוז הידוע והמפורסם, הוא קיבל את שמו מאחר וספנים מפורטוגל הביאו אתו ממולדתו אשר בהודו.
התפוז הוא למעשה ראשי תיבות תפו"ז – שבא מהמילים תפוח –זהב.
התפוז הוא פרי ממשפחת ההדרים, לה שייכים גם האשכולית, הלימון, הפומלו, הקלמנטינות והאתרוג.
התפוז נקרא בהודית "נה ראנגי' ", בספרדית "נארנג'ה" ובאנגלית "אורנג'."
בבולגרית וביוונית הוא נקרא "פורטוקל" וברומנית "פורטוקלה". ישנן עדויות על גדול התפוז בסין, לפני 3500 שנה.
70% מכלל יצור ההדרים בעולם בא מתפוז, כאשר המדינה שמייצרת את מרבית רכז התפוזים בעולם היא ברזיל ולאחריה ארה"ב עם כמחצית מהכמות. גם ברזיל וגם ארה"ב, מייצרות כ- 80% מכלל יצור הרכז העולמי של התפוזים ולמעשה שולטים בשוק העולמי בתחום זה.
התפוז נאכל בעיקר שהוא טרי או במיץ, רכז וריבות.
הוא עשיר בוויטמין C, אשר נחוץ לאדם מהטעם שהוא לא יכול לייצרו בגוף.
וויטמין זה, מסייע ליצירת הקולגן, חלבון שמרכיב את רקמת החיבור, שומר על בריאות החניכיים, בולם חמצון ותורם למניעת מחלות כלי דם.
מאחר שוויטמין זה נהרס באור ובחום, חובה לשתות את המיץ מיד ואו בסמוך לסחיטתו.
אכילת פרי שלם עדיפה על סחיטה, בשל הסיבים התזונתיים הרבים.
בעקבות מחלת הצפדינה, שנבעה מהעדר וויטמין ,C אשר תקפה את המלחים במסעותיהם הארוכים הים, הצטיידו האוניות בפירות הדר ובנוסף לכך נטעו עצי הדר לאורך נתיבי הסחר, על מנת להצטייד בהדרים טריים.
קולומבוס במסעו השני לאמריקה בשנת 1493, לקח איתו שתילים של תפוז, לימון ואתרוג, לצורך נטיעתם באמריקה, שם נקלטו היטב ובעיקר בברזיל, אשר בה מגדלים כ- 40% מכלל היבול העולמי.
קליפת התפוז משמשת לגרד ואו להכנת שמן אתר, אשר משמש גם לשמירה וניקוי רהיטים.
פרחי התפוז מזוהים עם מזל ושמחה ונהוג להכין מהם זרים לחתונה.
ניתן לקחת את פרחי ההדר וייבש אותם ולהכין מהם תה-משקה פופולארי בספרד.
יובל לובנשטיין, יועץ בתחום הקמעונאות ומוצרי הצריכה מלווה חברות בתחום בכל הקשור למיזוגים ורכישות. שימש במגוון תפקידי ניהול בכירים ברשתות מובילות בישראל כמו שופרסל והום סנטר